Qigong

(Chi kung, Chi gung, Qi gong)

Qigong är en gammal kinesisk rörelsemetod som har funnits i årtusenden. Qi betyder livsenergi och gong betyder disciplinerat arbete under lång tid. Ett sätt att översätta qigong är: Ett arbete för att utveckla och kultivera livsenergi. Qigong utgör grunden för bl.a. Akupunktur och Traditionell Kinsesisk Medicin.

Genom att träna Qigong hjälper vi kroppen till självläkning, både fysiskt och emotionellt. Med hjälp av enkla övningar får vi större kroppskännedom, djupare avslappning, mer energi och hjälp med att öppna upp sinnet. Ur det västerländska perspektivet hjälper qigong kroppen att få den självläkande förmågan på topp genom att slå om strömbrytaren från stress till lugn och genom att få igång cirkulationen i kroppen. Ur det kinesiska perspektivet så handlar sjukdom och lidande om obalans och brist på energi. Ur det perspektivet handlar qigongträningen om att hjälpa kroppen att läka genom att balansera och höja energinivån.

 

Zhineng Qigong

Den Qigong jag lär ut kallas Zhineng Qigong och skapades av Dr. Ming Pang i början på 1980-talet. De kinesiska myndigheterna utnämnde år 1997 Zhineng Qigong till den bästa och mest hälsobefrämjande qigongmetoden i hela Kina för att det är en säker, välbeprövad och förutsägbart mycket effektiv metod för att förbättra hälsan.

Träningen är uppbyggande, balanserande och passar för alla människor. Det är alltid viktigt att träna på ett lämpligt sätt, som respekterar din dagsform. Om en rörelse inte kan utföras fysiskt på grund av skada, sjukdom eller handikapp, så kan du alltid föreställa dig att du gör rörelsen och på så vis få en mycket bra effekt av din träning.

Zhineng Qigong har en gynnsam inverkan på alla typer av sjukdomar, den ger oss möjligheten att skapa något nytt, att transformera oss till någonting större än det vi var innan. Träningen hjälper oss att fylla på energi, lösa upp blockerad qi och balansera qi. Dessutom är det en fantastisk träning i personlig utveckling som hjälper dig att komma ur låsta mönster och känslomässig sammandragning.

Zhineng Qigong hjälper dig att bli den du är, en fri, lycklig och kärleksfull varelse med överflödande energi.